<< Geri Dön

» FORKLİFT OPERATÖR EĞİTİMİ

Forklift kullanıcıları ile ilgili yapılan araştırmaya göre forklift kazaları sonucunda her yıl yaklaşık 100 işçi hayatını kaybettiği tespit edilmiştir..Ölümlerin yaklaşık %25 i  forkliftin devirmesi sonucu ortaya çıkmıştır.Diğer yaygın nedenleri malzeme düşürme, forkliftten düşen işçiler, forklift çarpması ve sabit bir nesne ile forklift arasına sıkışma sebepli oluşmuştur.

Deneyime sahip, forklift operatörü için zor olmasada , forklift operasyonu göründüğü kadar basit değildir.

Ne yazık ki, günümüzde forklift kullanımı ile ilgili  temel güvenlik kurallarını göz ardı etmek bir eğilim vardır. EGEMEN FORKLİFT olarak , forklift kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında deneyimimizi paylaşmak ve istifleme - sevkiyat işlemlerinde oluşabilecek kazaların önüne geçmek isteğindeyiz.

Forklift Tehlikelerin belirlenmesi
Forklift kullanımı esnasında oluşabilecek kazaları engellemek, öncelikle tehlikeleri gözden geçirmek ve önleyici tedbirlek almak ile başlar. Forklift kaza riskinin belirlenmesi için öncelikle forklifti uygun kullanıma hazır vaziyette tutmak gerekir.

Forkliftin periyodik olarak bakıma tabii tutulması gerekmektedir.Forkliftlerde kazaya sebep olabilecek aksanlar sıralaması ;
Forklifitin kumanda valfi ,pompa ve asansöre ait pistonların yağ tutma ve yönlendirme özelliğini eksiksiz yerine getirebilir durumda olması gerekir.

Forklift durma işlemini zamanında yapabilmesi için forklift fren balatalarının yeterli seviyede olması gerekir.Forkliftin fren grubunda bulunan fren ana merkezi , fren tekerlek merkezi ,fren halatı,el freni , yaylar ve cırcırların  uygun konumlanmada ve kalitede olması gerekir.

Forkliftimiz iş güvenliği standartlarına uygun halde tutmak oluşabilecek kazaların önüne geçmek için ilk adımdır.
Devrilme ve bir yük parçası kaybetme forklift ilgili yaralanmalar en sık nedenidir. Dikkat edilmesi gereken bazı faktörler:
Forklifte kapasitesini aşacak yükler yüklememek.Yükün boyutu ve ağırlığı forkliftin kapasitesinden fazla ise forklift kazası kaçınılmaz hale gelir.Forkliftler üreticiler tarafından belirlenmiş ebat ve ölçülerdeki yükleri kaldıracak yük merkezlerine göre üretilmiştir.Yük merkezinden kaçık ürün ile forklift kullanmak oldukça tehlikelidir ve devrilme olasılığı oldukça fazladır.
Forkliftin taşıyacağı yükün silindirik olması durumunda çatallar üzerinden kaymaması için öncelikle yükü sabitlemek gerekir.
Forklift çatallarının optimum kullanım ölçüsü üreticiler tarafından belirtilmiştir.Forklift çatallarındaki aşınma %10 dan fazla ise yani forklift çatallarının et kalınlıkları %90 ‘ın altına düştü ise acilen değiştirilmesi gerekmektedir.

Forkliftin yükü taşıyacağı ve sevk edeceği alanda herhangi bir engel, tümsek, rampa, insan, çapraz koridorlar ya da dar geçitler varsa uyarı işaretleri ile belirlenmelidir.Bahsi geçen alanlarda forklift kullanır iken hız yapmama özen gösterilmelidir.

Forklifti operatör koltuğuna oturarak kullanın.Eski model forkliftlerinize gerekirse koltuk switchi taktırın.Koltuk ve kaput switchleri operatörü koruyan ciddi bir önlemdir.

Kaput açıldığında pervane yaralanmalarının önüne geçebilmek için kaput sensörü motorun çalışmasını durdurur.

Koltuk switchi ancak operatörün koltuğa oturması halinde asansör grunun çalışmasına müsaade eder.Kaza oluşmadan önleyici tedbir almak en akılcı çözümdür.

Forklift e kesinlikle karşı  ağırlık ilave etmeyin. Ağır yükleme pompanın zorlanmasına bu sebeple maddi hasara hatta forklift in devrilmesine ve bunun sonucunda personel yaralanmalarına neden olabilir.

Forkliftiniz ile yükü taşırken her iki çatala da eşit konumlandırı.Asla tek çatal kullanarak yük taşımayın.Forklift çatallarının mukavemeti 2 adet çatala doğru pozisyonda yüklenmiş paletli yada paletsiz yükler için hesaplanmıştır.Aksi halde taşıma yaılması halinde çatalda bükülme ve kırılma oluşabilir.

Forklift çatalların konumu yükün uzunluğuna göre en açık pozisyonda  konumlandırılmalıdır.
Forklifti operatör muhafazası ve yük korkuluğu olmadan kesinlikle kullanmayın Yükü asansörün tiltini arkaya doğru yaslayarak taşıyınız.
Forklifte 1 kişilik bir araçtır.
Forklift insan taşıyacak bir araç değildir.
Forkliftler sadece paletli ve sabit ürünler taşımak üzere dizayn edilmiştir.
Forklift ile kesinlikle insan kaldırmayın – gezdirmeyin.
Dönüşlerde, bina giriş ve çıkışlarında ve insanların yanında korna kullanarak uyarıda bulunun ve hızınızı düşürün.
Forklifti kullanırken ellerinizin ve ayakkabılarınızın kuruluğuna özen gösterin .Yağlı ve ıslak ayakkabı-eldiven ile forklift kullanmak kayganlıktan kaynaklı denge kaybı yaşatabilir ve kazalara sebep olabilir.
Forklift otomobil gibi yüksek hızlara ulaşmak amaçlı bir ürün değildir. Forkliftin yapması gereken iş çatalları yardımı ile yükü kaldırmak, talep edilen yere sevk etmek ve yükleme yapmaktır. Bahsi geçen yükleme ve boşaltma işlemi esnasında hız sınırlarına uygun kriterlerde davranmak gerekir. Forkliftiniz yükü eğimli bir yolda taşırken yeteri kadar tilt mesafesi sağlanamıyorsa , eğim 6 dereceden fazla ise forklifti geri yönde hareket ettirmek gerekir. Forkliftin asansör hareketleri sadece duruş anında yapılmalıdır. Forklift kullanırken keskin dönüşlerden kaçının. Kol ve bacaklarınızı emniyetli olan forklift kabininden dışarı çıkarmayın. Kask ve diğer koruyucu ekipmanlar giymek ölümcül yaralanmaların önüne geçebilir.Yükün dağılmayacak şekilde paketlenmesine özen gösterin.Yükünüzü forklifte sabitlenmiş vaziyette yükleyin.Aksi takdirde forklift fren yaptığında yükler devrilerek yaralanmalara yol açabilir.

Modern sanayi günümüzde tüm sevkiyat ve istifleme işlemlerini forkliftler yardımı ile yapar.Forkliftlerin firma çalışma ortamlarına uygun çeşitliliği sayesinde ağır yük kavramı ortadan kalkmıştır..Güç kaynakları AC ve DC elektrik motorları, dizel yakıt veya lpg. Depolama piller tarafından desteklenmektedir.
Dış mekanlar  ve ağır şartlar için LPG ve dizel yakıtlı forkliftler.
Kapalı alanlar için akülü forkliftler.
Soğuk hava depolarında çalışmaya uygun izolasyonlu forkliftler.
Yüksek raflama sistemlerine uygun Reachtruck forkliftler.
Dar alanlarda çalışabilecek stacker akülü istif araçları ve transpaletler.

Forkliftlerinizi yalnızca forklift kullanma ehliyetine sahip operatörlerin kullanmasına izin verin.